Filipović poslovno savjetovanje d.o.o.

Dvanaesta godišnja međunarodna konferencija o razvoju nekretnina

Pretraživanje

Dvanaesta godišnja međunarodna konferencija o razvoju nekretnina

Izvještaj

Filipović poslovno savjetovanje d.o.o. je organiziralo Dvanaestu godišnju međunarodnu konferenciju o razvoju nekretnina, koja se održala 20. i 21. travnja 2016. godine u hotelu Esplanade Zagreb. Zadovoljstvo nam je priopćiti Vam kako je na Konferenciji predavalo više od 90 predavača na 18 zanimljivih panela te je sudjelovalo preko 430 sudionika.

Dvanaesta Konferencija je svečano otvorena pozdravnim govorom moderatorice panela Tanje Marković, članice Uprave Filipović poslovnog savjetovanja d.o.o. Nakon iskazivanja srdačne dobrodošlice svim sudionicima, riječ je bila dana uvaženom gospodinu Vlahi Kojakoviću, uglednom bankaru i poznatom stručnjaku za razvoj nekretnina iz Europske banke za obnovu i razvoj, nakon čijeg govora je moderatorica pozvala na pozornicu gospođu Claudiu Pendred, direktoricu odjela Nekretnine i Turizam iz Europske banke za obnovu i razvoj i gospodina Jamesa Drinkwatera, direktora Svjetskog savjeta za zelenu gradnju za Europu, kao i gospođu Vedranu Jelušić Kašić, direktoricu Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku i Sloveniju te gospođu Petru Škevin, predsjednicu Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska mreža Svjetskoga savjeta za zelenu gradnju (WGBC) potpisali su Sporazum o razumijevanju kojim usuglašavaju suradnju na podršci održivoj gradnji, uz poseban naglasak na štedljivo trošenje energije i resursa te na smanjenje emisija ugljika. WGBC predstavlja globalnu mrežu savjeta za zelenu gradnju koja uključuje 25 nacionalnih savjeta, 6 regionalnih partnera i više od 5000 članova u Europi. Njihov je cilj postići održivost građevina i zajednica kroz adekvatno vođenje i preobrazbu tržišta ka održivosti. Djelujući u više od 30 država na tri kontinenta, EBRD podržava razvitak privatnoga sektora u tom istom smjeru. Radi konkretizacije ovog Sporazuma o razumijevanju, potpisnici su usuglasili akcijski plan za 2016. godinu u kojemu će prva država u kojoj će surađivati s nacionalnim Savjetom za zelenu gradnju biti Hrvatska (Hrvatski savjet za zelenu gradnju). To će uključivati i suradnju u financiranju komponenti hrvatske nacionalne energetske strategije za obnovu zgrada kroz projekt BUILD UPON (www.buildupon.eu), koji je dio šireg europskog projekta iz programa HORIZON 2020.

Nakon uspješno potpisanog Memoranduma o razumijevanju, sudionike je pozdravila i gospođa Mirka Jozić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, te pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo. Potom je gospođa Cordula Wohlmuther, voditeljica institucionalnih odnosa i resursne mobilizacije iz Svjetske turističke organizacije (UNWTO) održala iznimno stručnu, konkretnu i zanimljivu prezentaciju na temu trendova u turizmu nekada i danas, te se također osvrnula i na prognoze turističkih kretanja do 2030. godine sa stajališta UNWTO-a. Na spomenuto predavanje se odmah nadovezao gospodin Siniša Topalović, direktor Horwath HTL-a sa svojom prezentacijom nazvanom Turizam - hrvatska perspektiva. Gospodin Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kratko se osvrnuo na zaštitu okoliša kao jednog od prioriteta razvoja europske Hrvatske. Panel je zaključio gospodin Lovro Kušćević, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, koji je i službeno otvorio Dvanaestu konferenciju.

Dodatne teme o kojima se govorilo za vrijeme održavanja Konferencije su bile: Diplomatski pogled na mogućnosti ulaganja u Hrvatskoj, Razvoj projekata nekretnina i mogućnosti ulaganja danas i u budućnosti, Trendovi i predviđanja razvoja nekretnina u Hrvatskoj od 2016.-2020., Zagreb - Hub: Sinergija razvoja centralnih lokacija i infrastrukturnih projekata, Promjene i izazovi tržišta logističkih nekretnina u Hrvatskoj, Re - Bazaar: Novi zamah investicijskog ciklusa u Hrvatskoj, Nove investicijske prilike u regiji, Projekti pametnog razvoja, Od ideje do građevinske dozvole, Razvoj zone Gredelj, Green Mortgages, Upravljanje portfeljom nekretnina velikih društava, Usred jezgre, Hospitality, Realna transformacija ili iluzija, Stanovanje, te Postaju li nekretnine u Hrvatskoj relevantan proizvod na tržištu kapitala?

Iznimno nam je drago da su Glavni institucionalni pokrovitelji Konferencije bili Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te Ministarstvo turizma; Pokrovitelji - Advantage Austria, Njemačko-hrvatska industrijska i trgovačka komora, Hrvatska zajednica županija te Udruga gradova u Republici Hrvatskoj; Institucionalni Partner - EBRD; Industry Partner - MIPIM; Zeleni Partner - Hrvatski savjet za zelenu gradnju; Srebrni Sponzor - Uhy Rudan d.o.o.; Brončani Sponzori - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Horwath HTL i Spiller Farmer d.o.o.; Sponzori - ATP architects engineers, Avenue Mall, Deltron d.o.o., Meridian 16 Business Park d.o.o., Scott Brownrigg d.o.o. i TMF Croatia d.o.o.; Technology Partner - Ascomm; Refreshment Partner - Nestlé, Eksluzivni Medijski Partner - Jutarnji list, te Medijski Partneri: Across, Balkans.com, Domosfera.hr, EmergingEurope, EuropaProperty.com, Europa Real Estate, Privredni vjesnik i Suvremena.hr.

Veliko hvala svim predavačima, sponzorima, sudionicima i medijskim pokroviteljima koji su svoju osobnost, energiju, znanje i ambiciju udružili sa svim sudionicima Konferencije i tako na najbolji mogući način dali svoj ogroman doprinos ukupnom uspjehu Konferencije.

Filipović poslovno savjetovanje d.o.o.

Filipović poslovno savjetovanje d.o.o., Trg bana Josipa Jelačića 3/V, 10000 Zagreb, Croatia

Tel: +385 (0)1 481 6969, Fax: +385 (0)1 483 8060, e-mail: [email protected]

build: 07112008143666

Nivas
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541